Adriaan Brouwerstraat

Beschrijving

Van Tavernierkaai naar Van Schoonbekeplein. Voorheen "Groote Middelstrate", "Breestrate" (tweede helft van de 16de eeuw) en "Brouwersstraat" (vanaf 1694); huidige benaming - naar de kunstschilder Adriaan Brouwer (circa 1606-1638) - sinds 1936. Circa 1550 geopend door Gilbert Van Schoonbeke bij de aanleg van de zogenaamd "Nieuwstad" ten noorden van de Brouwersvliet. Van Schoonbeke bouwde hier circa 1553 een zestiental brouwerijen en het zogenaamd Waterhuis (nummer 20), vanaf 1581 de zetel van het Brouwersambacht, thans museum. Noordzijde met overwegende bepleisterde lijstgevels, hier en daar verrijkt met hardstenen poortjes (nummers 5, 17 en 27). Nummer 19 met op de begane grond een ingemetselde kanonbal die in 1814 door de Engelsen tegen Napoleon werd afgeschoten (volgens opschrift). zuidzijde, op het Brouwershuis na (nummer 20), volledig ingenomen door moderne burelen en magazijnen.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine