Viaductstraat

Beschrijving

Straat vanaf de Papebrugstraat tot aan de Elisabethlaan/ Stationsstraat. De straat loopt verder in de Elisabethlaan.

Naamgeving naar het viaduct dat circa 1850 aangelegd wordt als verbinding tussen de Papebrugstraat en de Brildam. Dit viaduct wordt in oktober 1918 door de Duitsers gedynamiteerd. In 1962 openstelling van een nieuwe viaduct, waardoor de Papebrugstraat de verbinding met het oosten van Torhout verzorgt. Aanleg van de Viaductstraat vermoedelijk in de jaren 1960.

Aanleg van de spoorlijn Brugge-Kortrijk in 1845-1847. Het eerste stationsgebouw wordt in 1846-1847 gebouwd op kosten van de concessiehouder. Dit station wordt in de zomer van 1917 vernietigd door bomaanvallen. Na de Eerste Wereldoorlog wordt het vernietigde station vervangen door een soort vakwerkconstructie met vakken opgevuld in baksteen, opgetrokken uit materiaal van het Antwerpse Olympisch dorp van 1920. Dit station blijft behouden tot 1962. In 1946 wordt een Duitse bunker op het stationsplein afgebroken. In 1963 wordt een nieuw stationsgebouw gebouwd (opening op 10 november 1963) (zie infra, Viaductstraat nummer 1). De lijn Brugge-Kortrijk wordt in 1984 op dubbel spoor gebracht en geƫlektrificeerd.

Het straatbeeld wordt bepaald door het station van 1963 (zie infra, Viaductstraat nummer 1) recht op de Stationsstraat en de nieuwe school- en kloostergebouwen van het Sint-Vincentiusinstituut op de hoek Viaductstraat/ Papebrugstraat. Het klooster met bijhorende kapel (Viaductstraat nummer 2) is een ontwerp van 1970 naar ontwerp van architect Raf Leuridan (Torhout). De oostzijde van de straat wordt volledig bepaald door de in 1845-1847 aangelegde spoorlijn Brugge-Kortrijk.

• Stadsarchief Torhout, Modern archief, bouwaanvragen, nr. 3615.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 69, 156-157, 160.