Sparappelstraat

Beschrijving

Straat met licht kronkelend tracé in het verlengde van de Steenstraat, tot aan de Zeeweg (grens met Aartrijke, Zedelgem). Het deel van deze straat van de Zeeweg tot de Noordwegel behoort voor de fusie van 1976-1977 bij Aartrijke (Zedelgem). Het andere deel van de straat tot aan de Schoolstraat behoort bij Ichtegem.

De Sparappelstraat behoort samen met de Steenstraat tot de historische Steenstraat die zou teruggaan op een Romeinse weg uit de tweede of derde eeuw na Christus: het tracé loopt van Poperinge over Woesten, Zuidschote, Merkem (Houthulst), Woumen (Diksmuide), Klerken (Houthulst), Werken (Kortemark), over het gehucht Wijnendale (Torhout) naar Aartrijke en Zedelgem, tot in Brugge. Op mutatieschets van 1837 is de straat nog aangeduid als "Steen Straete".

De huidige naamgeving gaat terug op een 19de-eeuwse herberg- en wijknaam "Den Sparappel Cabaret" (zie K. De Flou, site gedeeltelijk bewaard op nummer 51, zie infra). Verspreide bebouwing van boerenarbeidershuizen uit het laatste kwart van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw, onder meer nummer 13 met gecementeerd parement, geïncorporeerde stalling en links tweede huisje onder hogere nok.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Aartrijke, 1837/26.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, deel 15, 1934, kolom 13.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 180-181.

Auteurs: Vanneste, Pol