Geografisch thema

Papeplekkedreef

ID
11055
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11055

Beschrijving

Straat met recht tracé, verbinding tussen de Rozeveldstraat en de Bruggestraat, echter onderbroken door de spoorlijn Brugge-Kortrijk. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is de straat nog niet aangelegd, het gebied is dan grotendeels een bosgebied. De Flou vermeldt het toponiem "de Papen-Plek" uit 1840 als toponiem voor dit bos.

De naamgeving zou teruggaan op de geestelijken of papen van de abdij van Oudenburg die in de 18de eeuw het gebied in eigendom hadden. Circa 1840 wordt het gebied ontgonnen met rechtlijnige wegenstructuur en wordt de zogenaamde "Papelekkehoeve" (zie infra, Papeplekkedreef nummer 10) gebouwd (zie mutatieschets 1840). Op de kaart van Ph. Vander Maelen (1846-1854) is het tracé van de straat reeds gedeeltelijk aangegeven, en ook de hoeve.

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, deel 12, 1931, kolom 352.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 192.
  • PYCK M., De historiek van de Torhoutse straten en straatnamen. Deel 1: Het agrarisch gebied ten O. en N.O. van het stadscentrum, in Jaarboek van de Geschied- en Heemkundige kring Het Houtland, Torhout, 1976, p. 15.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Linde met kapel bij erftoegang van de Papelekkehoeve

  • Omvat
    Papelekkehoeve

  • Is deel van
    Torhout


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Papeplekkedreef [online], https://id.erfgoed.net/themas/11055 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.