Vesten

Beschrijving

In het eerste kwart van de 20ste eeuw aangelegd op een gedeelte van de oude stadsvestingen gelegen tussen de voormalige Brusselsepoort en de Dierkosttoren en geslecht in 1816-17. Bovenaan de Vesten werd in de 19de - begin 20ste eeuw koemarkt gehouden. Bebouwing gekarakteriseerd door burgerhuizen met enkelhuisopstand, twee verdiepingen en verspringende kroonlijsthoogte, uit tweede helft 19de eeuw en eerste helft 20ste eeuw. Bepalend zijn de gecementeerde en bakstenen lijstgevels, laatst genoemde met picturaal gebruik van gekleurde baksteen, welke meestal in serie werden opgetrokken eind 19de - begin 20ste eeuw (onder meer nummers 22-40, 27-37, 39-49, 72-76). Rechter wand met open begraasde ruimten: Hooiweg met stadspark en tuin van nummer 9 en 11. Gesloten linkerwand, ten noorden enigszins afgesloten door een diephuis met trapgevel, gedateerd 1891 (nummer 112), en een hoekhuis met afgesnuite hoektravee uitlopend op een trapgevelbekroning (nummer 114).

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle