Brildam

Beschrijving

Straat met een recht tracé vanaf de Papebrugstraat/ Ganzevijverstraat (over de spooroverweg), overgaand in de Ernest Claeslaan. Deze straat gaat terug op een vroegere voetweg van het Torhoutse centrum richting Ruddervoorde (Oostkamp). De wegel ligt op een verhoogde dam doorheen de laaggelegen, overstroombare weiden, de zogenaamde "Brielmeerschen". De benaming "Brildam" is als afleiding van "Brielmeerschen" reeds bekend in de de 17de eeuw. Oudst bekende vermelding van de voetweg in 1572 als "voetweghelken naer Ter Lucht", een domein op het latere gehucht "Rozeveld"; in 1651 en 1700 als de "voetwegh naer Ruddervoorde". Voorbij de kruising met de huidige Hugo Verriestlaan gaat de straat over in Ernest Claeslaan.

De spoorwegtunnel (spoorlijn Brugge-Kortrijk) ter hoogte van de Papebrugstraat wordt aangelegd in 1963.

Straat getypeerd door een aantal lage arbeidershuizen (goed voorbeeld bewaard op Brildam nummer 2, zie infra) en door een aantal vrijstaande woningen van twee bouwlagen in een beboomde tuin. Nummer 10 van 1929, met banden van gele baksteen en zonder nummer (vermoedelijk nummer 14) vormen een voorbeeld van dit laatste. Voorts Brildam nummer 9 (zie infra, Brildam nummer 9): op hoek in tuintje gelegen arbeidershuis van 1924 met zogenaamde 'gevelplaat Maes'.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1929/22 (Brildam nummer 10).
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 97, 205, 256.