Steenstraat

Beschrijving

Eén van de oudste straten van de stad die de Vredestraat met de Abdijstraat verbindt. Sterk hellende straat getypeerd door één- of tweelaagse arbeiderswoningen, doorgaans enkelhuistype, onder zadeldaken. Verschillende met oude kern (zie muurankers, dakhelling, aandak) onder meer nummers 22-24, 23, 29, 43, 45-49 (?). Overwicht van gecementeerde lijstgevels met rechthoekige of steekboogvormige omlijste muuropeningen. Rechter straatzijde gemarkeerd door behouden natuurstenen steektrapjes. Linkerzijde met de Abdijstraat verbonden door de Kleine Steenstraat, eertijds zogenaamd "Galgenbrok", later zogenaamd "Dammanstraatje", ook "Pestenstraatje" geheten. Laatst genoemde is een smal straatje op de linkerzijde bebouwd met heel kleine arbeiderswoningen.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle