Bassinstraat

Beschrijving

Straat in het centrum van Torhout, met een recht tracé vanaf de Lichterveldestraat/ Zuidstraat tot aan het kruispunt Boeiaardstraat/ Elisabethlaan. Oorspronkelijk loopt de Bassinstraat langs de Vestingbeek.

Het belang van de Bassinstraat - als dus danig reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) - blijft steeds beperkt door afwateringsproblemen. Tot de 19de eeuw stroomt vanuit het noorden van Torhout bij hevige regenval alle water naar de Vestingbeek die het water rond de stad leidt doch weer samenbrengt ter hoogte van de Bassinstraat, vooraleer door te stromen naar de Koe- en Spanjaardbeek. De Vestingbeek is ter hoogte van deze straat al verschillende malen verbreed tot een 'bassin', wat ook de naam van de straat verklaart. Kadastrale plannen uit de eerste helft van de 19de eeuw en de Atlas der Buurtwegen (1846) tonen dan ook geen bebouwing ter hoogte van de Bassinstraat. In de jaren 1879-1887 worden de problemen grotendeels opgelost door het dempen van het ooit 75 meter lange en 7 meter brede 'bassin' en door de aanleg van nieuwe riolering.

Het straatbeeld vanaf de Elisabethlaan wordt gekenmerkt door rechts het herenhuis op nummer 12 (zie infra, Bassinstraat nummer 12), en links door een verlaagd gedeelte wijzend op de vroegere aanwezigheid van het 'bassin' en het herenhuis op nummer 3 (zie infra, Bassinsstraat nummer 3). Voorts een aantal burgerhuizen met vernieuwde parementen. Het einde van de straat op de hoek met de Lichterveldestraat wordt gekenmerkt door de nutsgebouwen van Lichterveldestraat nummer 2 (zie Lichterveldestraat nummer 2).

• BRUNO, Torhout rond 1900, Torhout, 1985, p. 61 (iconografie).
  • HAELEWIJN R., Torhout in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1979, deel 1, prentkaart 49.