Stationsplein

Eertijds zogenaamd "Solleveld", afgeleid van "Solle", Middelnederlands woord voor speelbal.

Eerste spoorlijnen Aat-Geraardsbergen en Aalst-Geraardsbergen ingehuldigd in 1855. Plein pas circa 1870 aangelegd; in 1895 met bomen beplant. Oorspronkelijk station van architect J.P. Cluysenaar verwoest begin van Wereldoorlog II en vervangen door het huidige in 1942-44.

Rechthoekig plein op noord- en zuidzijde homogeen bebouwd met heren- en burgerhuizen van drie verdiepingen met eenzelfde kroonlijsthoogte uit het derde - vierde kwart van de 19de eeuw met latere aanpassingen. Te laag stationsgebouw op de westzijde.

Oostzijde gevormd door een gedeelte van de Lessensestraat.

Zuidzijde met neoclassicistisch getinte bebouwing uit derde - laatste kwart 19de eeuw. Enkel- en dubbelhuizen van twee tot zes traveeën met drie verdiepingen, doorlopende kroonlijstlijn (nummers 4-36) en zadeldaken. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels, veelal met uitgewerkt entablement, naderhand (?) gecementeerd (nummer 36), enkele recent voorzien van bakstenen gevelparement (nummers 6, 8, 10) of verbouwd op de begane grond (nummers 16, 18, 30, 39, 36). Gevelwand gemarkeerd door regelmatig gebruik van hetzelfde neoclassicistisch getint deurtype: rechthoekige deur in een arduinen omlijsting met bekronende druiplijst (nummers 4, 6, 10, 14, 22).

Noordzijde oorspronkelijk eveneens met homogeen neoclassicistisch getinte bepleisterde en beschilderde, uitzonderlijk gecementeerde, lijstgevels, heden gemarkeerd door variërende parementen. Rijhuizen van drie a vier traveeën met drie verdiepingen, zadeldaken en licht geritmeerde kroonlijstlijn, uit derde - vierde kwart 19de eeuw. Veelal verbouwde benedenverdieping (nummers 7, 13, 15, 19 A, 21, 25, 27, 29, 33). Nummer 23: Volledig nieuwe gevel. Nummer 31: muuropeningen en parement gewijzigd in de eerste helft van de 20ste eeuw.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle