Tieltvoetweg

Beschrijving

Onverharde kerkwegel, voornamelijk begroeid met gras, lopend in het verlengde van de Sint-Bavostraat van de Nagelstraat ten oosten tot de Axpoelmolenstraat ten westen. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) samen met de huidige Sint-Bavostraat aangeduid als "Thieltvoetweg, sentier de Caneghem à Thielt", vertrekkend van de Kanegemse kerk. De Tieltvoetweg wordt ter hoogte van hoeve Kantestraat nummer 5 afgezoomd met meidoornhaag, geflankeerd door bomen. De zuidelijke toegang tot deze hoeve geschiedt via een toegangsdreef en -hek tussen natuurstenen pijlers met Dorische kapitelen op achthoekige basementen, vermoedelijk recuperatie afkomstig van de oude Kanegemse dorpskerk (zie ook Kanegem-Dorp, Kanegemstraat, Nagelstraat). Naast de kapel is een eenlaags boerenarbeidershuis recentelijk afgebroken en vervangen door een nieuwbouwvilla.

• DE BRABANDERE R., Kanegem, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 58.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter