Neringenstraat (Kanegem)

Beschrijving

Rechte landelijke verbindingsweg tussen de dorpskernen van Kanegem en Aarsele. Heet tot 1979 "Aarselestraat" op Kanegems grondgebied en "Kanegemstraat" op Aarseels grondgebied. Een ouder traject dat Kanegem met Aarsele verbond liep in een aanzienlijke omweg langs de huidige Aarselekapellestraat en Oude Gentweg (zie Aarsele). In 1856 wordt een kortere verbinding aangelegd, gr.m. op het tracé van een 18de-eeuwse voetweg: "Aerseelevoetweg", die wordt rechtgetrokken, verbreed en verhard. De Atlas der Buurtwegen (1846) duidt de "Aerseelevoetweg" aan als "sentier de Caneghem à Aerseele". Door de aanleg van deze steenweg wordt de afstand tussen Kanegem en Aarsele 850m korter. De kasseiweg maakt deel uit van een groter traject over verschillende dorpen: de steenweg van Ruiselede naar Wakken.

Loopt doorheen de vallei van de Neringbeek, die de natuurlijke grens vormt tussen Aarsele en Kanegem, waarin zich enkele hoeves bevinden, onder meer het "Groot Goet ten Broucken". Door aanleg van de *Neringenstraat worden deze supplementair bereikbaar. De valleiflanken worden "de Neringen" genoemd, in de betekenis van natte valleigronden, laag moerassig land of meersen. Op de flanken van de Neringbeek is vermoedelijk de oudste Kanegemse bewoning of hoevebebouwing te situeren. De vallei van de Neringbeek is het laagst gelegen gebied op grondgebied Kanegem (18m), de Neringenstraat overbrugt over korte afstand een groot hoogteverschil met de dorpskern (33m). In de 10de eeuw bezit de Sint-Baafsabdij te Kanegem een heerlijkheid met kerk en drie "mansi" of landbouwuitbatingen, het geheel wordt ook wel als "villa" of "curtis" aangeduid. Deze drie hoeves zijn vermoedelijk het *"Groot Goet ten Broucken", hoeve "Rodekine" en hoeve "te Keuckelaere". Aan oostzijde van de weg, ten noorden van het *"Groot Goet ten Broucken" bevindt zich de kouter van Sint-Baafs, in bronnen vermeld als de "couttere" bij het *"Groot Goet ten Broucken". Deze kouter maakt deel van de fonciergrond van de Sint-Baafsheerlijkheid. Over de kouter strekt zich een zicht uit van de hoeve tot aan de dorpsplaats. Een gedeelte ervan is thans ingenomen door woningen, gelegen langs Oosthoekstraat en Neringenstraat.

Het Kanegemse gedeelte van de Neringenstraat heeft vooral een woonfunctie. Het meest noordelijke stuk van de straat sluit aan op het dorpsplein Kanegem-Dorp, het begin is meegaand met dorpsbebouwing uit de 19de en 20ste eeuw, verder naar het zuiden toe ook 20ste-eeuwse vrijstaande bebouwing in tuin. Nummer 1, enkelhuis uit het interbellum onder zadeldak, nieuw gevelparement, bewaard schrijnwerk met bovenlichten in gekleurd glas en roedeverdeling. Typerende interbellumwoningen, zie nummer 3, met gebruik van lange gele en rode baksteen, gecementeerde plint met geometrische motieven, vernieuwde venster- en deurinvullingen. Nummer 5 eenvoudiger, met begane grond afgewerkt in gele tegeltjes, vermoedelijk restant van winkelpui. Nummer 7, naoorlogs volume (vermoedelijk jaren 1950) met achtergelegen bedrijfsgebouw. De rest van straat bestaande uit vrijstaande eengezinswoningen in tuin uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Aan westzijde spreidt zich de recente wijk Ten Broucken uit, eind 20ste-begin 21ste eeuw.

• DE BRABANDERE R., De Kanegemse kouters, een uniek restant van het oudste cultuurlandschap, in De Roede van Tielt, jg. 26, 1995, nummer 3, p. 139-140.
  • DE BRABANDERE R., Kanegem, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 16, 56.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter