Oudenaardsestraat

Beschrijving

Oude invalsweg. Eertijds zogenaamde "Dutse" of "Duytsestrate", uitlopend op Oudenaardse poort, gesloopt in 1877. Nabij de poort stond de in 1945 afgebroken Duytsmolen.

Heden lange straat in het verlengde van de Grotestraat, leidend naar Oudenaarde. Voorbij de spoorweg, weinig opvallende rijhuizen uit de 19de - 20ste eeuw. Gedeelte tot de spoorweg (stadszijde) met heterogene bebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw en 20ste eeuw; nagenoeg geen oudere kernen (behalve nummers 2, 7, 28, zie dakhelling). Hoeken gemarkeerd door afgeschuinde hoekhuizen die aldus kruispunten verruimen. Handelsfunctie brengt recente verbouwingen van de begane grond met zich mee; enkele bewaarde houten winkelpuien (onder meer nummers 12, 16, 42, 45). Nieuwe bouw met neiging tot schaalvergroting. Naast enkele noemenswaardige panden veelal banale rijhuizen van twee tot vier traveeën met twee of twee en een halve verdieping, zadeldak, parementen uit het laatste kwart van de 19de eeuw - eerste kwart 20ste eeuw en rechthoekige, al dan niet omlijste, muuropeningen. Nummers 7, 10, 12, 14, 16, 23, 53, 57, 59, 61, 67, 69, 71: gecementeerd. Nummers 25, 27: beraapt. Nummers 28, 67: bekleed met gekleurde geglazuurde tegels. Nummer 30: gecementeerde lijstgevel met steekboogvormige bovenvensters. Voorts weinig opvallende baksteenarchitectuur uit het eerste kwart van de 20ste eeuw (onder meer nummers 21, 50). Nummer 21: twee traveeën breed rijhuis met kleurige gevel opgetrokken uit baksteen en geglazuurde baksteen. Rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balken.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle