Lessensestraat

Beschrijving

Oude invalsweg. Eertijds zo genaamde "Opperste" of "Overste Hunneghemstrate" die uitliep op de in 1870 afgebroken Hunnegempoort. Lange straat in het verlengde van de Kollegestraat.

Het eerste gedeelte tot het Stationsplein is een belangrijke winkelstraat, getypeerd door heren- en burgerhuizen met verspringende kroonlijsthoogte uit de 19de eeuw, soms aangepast of vervangen door totale nieuwe bouw. Enkele eenvoudige 19de-eeuwse lijstgevels met twee tot vier traveeën, drie verdiepingen soms met mezzanino en rechthoekige vensters; bepleisterd en beschilderd (nummers 21, 22 ,47, 49), gecementeerd (nummers 3-5, 18, 45), bekleed met geglazuurde tegels (nummer 12) of met recente gevelsteen (nummers 16, 20, 29, 31, 51). Lagere tweeverdiepingshuizen voornamelijk met mezzanino met bepleisterde en beschilderde lijstgevel (nummers 7, 13-15, 33, 38, 41) of parement van geglazuurde tegels (nummers 35, 43). Voorts enkele noemenswaardige burger- en herenhuizen.

Voorbij het kruispunt met de Verhaegenlaan en het Stationsplein (voorbij nummers 48 en 51) meer heterogene bebouwing: herenhuizen van drie bouwlagen met gecementeerde of bakstenen lijstgevel met verwerking van arduin uit de eerste helft van de 20ste eeuw (onder meer nummers 52a, 52b, 56, 58, 62, 64, 66) en typische doorsnee-architectuur, burgerhuizen uit de 19de eeuw - begin 20ste eeuw met twee à drie traveeën, twee à drie bouwlagen en variërende, veelal bepleisterde of gecementeerde lijstgevels; voorts tweelaagse rijhuisjes met verschillende parementen.

Talrijke behoudenswaardige houten winkelpuien uit 19de-20ste eeuw veelal op arduinen plint (nummers 4, 8, 9, 12, 13- 15, 38, 41, 43, 45, 47, 48, 49, 67, 79, 90, 96, 116, 117, 118, 119, 120,122, 123 127, 129-131) waarin de evolutie van het neoclassicistische doorsnee-type naar meer art-nouveau- en zelfs art-decogetinte kan worden nagegaan; recente aanpassingen houden niet hetzelfde kwalitatief peil aan.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle