Collegestraat

Beschrijving

Zo genoemd naar het aldaar gevestigde bisschoppelijk college; eertijds de zogenaamde "Miniemenstraat". Straat, die voor de reeds in 1269 vermelde Sint-Kathelijnekerk liep. Aanvankelijk kapel van de weversgilde; het altaar ging in 1622 over naar de paters miniemen, die in 1640 de nog bestaande kerk bouwden. Het Sint-Catharinacollege werd in de 19de eeuw ingericht in het oude Miniemenklooster, in 1885 herbouwd door L. Bert de l'Arbre.

Het huidige straatbeeld weerspiegelt nog de typische eenvoudige architectuur uit de 19de en begin 20ste eeuw, gedomineerd door twee 19de-eeuwse herenhuizen (nummers 24, 26) en de achteruit springende Sint-Catharinakerk en het collegegebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, laatst genoemde van de straat gescheiden door middel van een muur.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle