Vichtesteenweg

Beschrijving

Uitvalsweg vertrekkende vanuit de dorpskern richting Vichte. Aangelegd in 1856 en maakt deel uit van de verbindingsweg Harlebeke-Kerkhove zie Atlas Ph. Vander Maelen (1846-1854). Tracé deels aangepast met de aanleg van de E 17 en de bouw van een brug over de E 17 en een klaverbad circa 1968. Binnen de lus werd het Hellegaverbos aangelegd.

Sterk gebogen tracé. Geconcentreerde bebouwing ter hoogte van de dorpskern en het gehucht Belgiek. Bebouwing teruggaand tot eind 19de eeuw. Heterogeen straatbeeld met zowel woon- als commerciële functie. Van 1912 tot 1957 rijdt de buurttram door de straat.
Verscheidene rijhuizen met eenvoudige bakstenen lijstgevel onder meer nummers 20- 22, met vernieuwd schrijnwerk, nummer 24 met bepleisterde en geschilderde lijstgevel; nummer 244 met aflijnende overhoekse muizentandfries en licht vooruitspringende deurtravee en gebruik van gele sierbaksteen.
Ook verscheidene arbeiderswoningen van één bouwlaag onder meer nummers 38-40, nummer 163.

Nummer 143, voormalige burgerwoning gedateerd "DOM 1898", in dakvenster met trapgevel, volledig vernieuwd parement. Ook bebouwing uit het interbellum onder meer nummer 151-153, eenheidsbebouwing met typisch parement van gele baksteen en driezijdige erker.
Ook enkele dieper in gelegen hoeves onder meer nummer 123, sterk verbouwde historische hoeve "Goed te Walle", foncier van de gelijknamige heerlijkheid op zijn beurt afhankelijk van heerlijkheid te Frans; kapel van 1921, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Zonder nummer (links van nummers 151-153), voormalige schuur.

Naar het straateinde toe eenheidsbebouwing uit de jaren 1940 met voormalige voortuintjes aangepast als autostaanplaats.

• DEGRANDE V., Inventaris kapellen West-Vlaanderen, Gemeente Deerlijk, onuitgegeven, z.p.
  • Hoevengids Deerlijk, Deerlijk, 1991, p. 101.
  • TACK L., Een studie van het Deerlijkse wegennet tussen 1950 en 2000 (dl. I), in Derlike, nr. 1, 2000, p. 26.
  • UYTTENHOVE K., Deerlijk op het breukvlak van twee tijden, in Derlike, nr. 4, 1995, p.103.
  • UYTTENHOVE K., Sporen in onze wegen. De tram van Deerlijk 1912-1957, in Derlike, nr. 4, 2000, p. 103-115.

Auteurs: De Gunsch, Ann