Ververijstraat

Beschrijving

Dorpsstraat met gebogen tracé, tussen de C. Ameyestraat en de Pontstraat. Voormalige vestigingsplaats van de reeds in 1413 vermelde "Kapelanie" of kapittel van het Sint-Salvatorkapittel van Harelbeke en later onderpastorie. In 1925 werd op deze plaats de weverij van de familie Spincemaille gebouwd, die in 1938 door de ververij Ovelacq werd aangekocht (zie Harelbekestraat en Hoogstraat nummers 130-136); heden bijna volledig afgebroken (met uitzondering van twee bakstenen beuken onder zaagtanddak) en deels vervangen door nieuwbouw. Het begin van de straat wordt gekenmerkt door appartementsgebouwen van drie bouwlagen.Voorts verscheidene werkhuizen uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

• UYTTENHOVE K., Ververij Ovelacq, in Derlike, nr. 2, 1994, p. 37-42.
  • UYTTENHOVE K., Voorbij de Spade. Geologische en historische achtergronden bij de opgravingen op het terrein van de voormalige ververij Ovelacq, in Derlike, 1999, p. 12-27.

Auteurs: De Gunsch, Ann