Gasthuisstraat

Beschrijving

Ook zogenaamde "Hospitaalstraat". Eertijds "Neder-" of "Nederste Hunneghemstrate" (1272). De parochie Hunnegem, ouder dan de stad Geraardsbergen, zou volgens V. Fris teruggaan tot de 8ste eeuw.

Begin 19de eeuw nog een smalle aarden weg; verbreed in 1868. Lange straat die de Grotestraat met het Hunnegemklooster verbindt. Het eerste gedeelte tot de Verhaeghenlaan wordt aan de linkerzijde ingenomen door de Hospitaalkerk (1761-63) en -gebouwen uit de 19de - begin 20ste eeuw en een open begraasde ruimte met recentere uitbreiding van het stedelijk ziekenhuis uit de 20ste eeuw.

Heterogene bebouwing op de rechterzijde: veelal enkelhuizen met lijstgevels uit het laatste kwart van de 19de eeuw - eerste kwart 20ste eeuw naast volledig nieuwe panden, sterk variërende kroonlijsthoogte. Overwegend gecementeerde lijstgevels met twee of twee en een halve verdieping en rechthoekige muuropeningen dikwijls gevat in een geriemde omlijsting met sluitsteen (nummers 3, 7, 11, 25, 29, 39, 41, 43, 45, 47, 49, 57). Enkele oudere kernen: nummer 3 (zie muurankers, deels verdwenen jaarankers, ??38, verhoogde begane grond en steil zadeldak) en nummers 7, 9, 11 (zie muuranker en steil zadeldak met rechteraandak. Nummer 19: enkelhuis van drie traveeën en drie verdiepingen onder een pseudo-mansardedak; parement van gekleurde geglazuurde tegels uit begin 20ste eeuw. Nummer 55: dubbelhuis van vijf traveeën met twee en een halve verdieping. zadeldak en kleurige lijstgevel met stucversiering gedateerd 1928.

Voorbij het kruispunt met de Verhaegenlaan: linkerzijde getypeerd door baksteenarchitectuur met topgevels (nummers 16, 18) en gecementeerde lijstgevels veelal van twee verdiepingen, uit de eerste helft van de 20ste eeuw; de hoek van de Gasthuisstraat en de Meersstraat wordt ingenomen door de Heilig Hartkliniek, geopend in 1902. Rechter straatzijde met reeks van lagere enkelhuisjes met twee verdiepingen, zadeldak en verschillend parement uit eind 19de - begin 20ste eeuw.

Voorbij het kruispunt met de Pateelstraat: verzorgde 19de-eeuwse enkelhuisjes met twee verdiepingen, zadeldak en kleurrijk variërend parement.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle