Schoolstraat

Beschrijving

Dorpsstraat met recht tracé gelegen tussen de Harelbekestraat en de Vichtesteenweg. Maakte oorspronkelijk deel uit van de Vichtestraat zie Atlas der Buurtwegen (1849). In de 19de eeuw (zie Atlas der Buurtwegen) enkel rijbebouwing in de eerste helft van de straat. Van 1811 tot 1824 was in de straat de school zogenaamd "Pensionnat de Deerlijk" gevestigd. Van 1912 tot 1957 reed de buurttram door de straat.

Huidig straatbeeld getypeerd door verspringende rooilijn en rijbebouwing met woon- en commerciële functie. De basisbebouwing bestaat uit bakstenen lijstgevels met variërende traveebreedte en twee bouwlagen. Door het groot aantal winkels zijn in de loop der tijd heel wat begane gronden aangepast. De oudst zichtbare bebouwing gaat terug tot de tweede helft van de 19de eeuw. Nummer 10, eenvoudige bakstenen lijstgevel uit het laatste kwart van de 19de eeuw, getypeerd door het gebruik van zwarte baksteen voor de muurbanden, panelenfries en ontlastingsbogen. Nummer 26, eenvoudige woning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met eenvoudige bakstenen lijstgevel geritmeerd door rechthoekige muuropeningen onder arduinen latei en ontlastingsboog, vernieuwd schrijnwerk. Nummer 43, 19de-eeuws hoekhuisje van anderhalve bouwlaag met bepleisterde en geschilderde lijstgevel en met typerende afgeschuinde hoektravee.

Ook verscheidene panden van na de Tweede Wereldoorlog onder meer nummers 18-20, opvallende eenheidsbebouwing uit de jaren 1940 van twee woningen met centrale poortdoorgang; kenmerkende puntgevels met pseudo-vakwerk. Nummer 39, met pui van zwartgeglazuurde tegels.

• UYTTENHOVE K., Sporen in onze wegen. De tram van Deerlijk 1912-1957, in Derlike, nr. 4, 2000, p. 103-115.

Auteurs: De Gunsch, Ann