Oude Heerweg

Beschrijving

Landelijke straat lopende van de Oudenaardse Heerweg naar de grens met Zwevegem. Vroeger "Oude Heirbaen naer Audenaaerde" zie Poppkaart (1841). Bochtig tracé op het einde gedwarst door de Slijpbeek. De brug over de beek wordt getypeerd door buisprofielen. Straateinde, gebouwen van het onderzoekscentrum van het Zwevegemse bedrijf Bekaert op de grond van de voormalige hoeve "Ferme Thiers" zie Atlas der Buurtwegen (1849).

Verspreide bebouwing, maar typologisch zeer gediversifieerd: arbeidershuizen, industrie, hoeves, villabouw, landhuizen.
Nummers 66 en 106 als voorbeelden van arbeidershuisjes van één bouwlaag.
Ter hoogte van nummer 74, pijlerkapel van circa 1880, met beglaasd rechthoekig nisje met Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderenbeeld.

• DEGRANDE V., Inventaris kapellen West-Vlaanderen, Gemeente Deerlijk, onuitgegeven, z.p.

Auteurs: De Gunsch, Ann