Geografisch thema

Hoekstraat

ID
10678
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10678

Beschrijving

Landelijke straat gelegen in het oosten van de gemeente. Oudste vermelding als "Houfstraete". In 1747 vermeld als "Houckstraete". Met de aanleg van de E 17 is het noordelijk deel van de straat verdwenen. Straatbeeld getypeerd door verspreide hoevebouw onder meer nummer 5, vervallen 19de-eeuws hoevetje weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1849) met L-vormige opstelling; dwars op de straat ingeplant boerenhuis met verankerde bakstenen lijstgevel op gepikte plint geritmeerd door rechthoekige muuropeningen.

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel VI, Brugge, 1926, kolom 594.
  • TACK L., Een studie van het Deerlijkse wegennet tussen 1950 en 2000 (dl. I), in Derlike, nr. 1, 2001, p. 27-28.

Bron: DE GUNSCH A. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Deerlijk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL34, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Arbeiderswoning

  • Omvat
    Hoeve 't Klaverhof

  • Omvat
    Hof Houfstraete

  • Omvat
    Wegkapel beschaduwd door linde

  • Is deel van
    Deerlijk


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10678 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.