Denderstraat

Beschrijving

Sterk dalende straat in het verlengde van de Abdijstraat uitlopend op de "Tweede Brug" over de Dender; enkel oude kernen nabij het kruispunt met de Penitentenstraat.

Bovenaan de straat, aan de gecementeerde zijgevel van de Vredestraat nummer 64, rest er een statie van de kruisweg geschonken door de familie Prieels.

Burger- en herenhuizen met lijstgevels uit de 19de - 20ste eeuw met variërende kroonlijsthoogten; verschillende met oudere kern onder meer hoekpand zonder nummer, nummers 3, 7, 37, 39 (zie muurankers) en nummers 27, 29, 31, 33, 35, 37, 39, 45-47?, 56 (zie dakhelling; nummer 56: zijtrapgevel).

Overwicht van lijstgevels met gecementeerd parement uit 19de - begin 20ste eeuw, enkel- (nummers 3, 9, 10, 12, 19, 23, 25, 27, 36, 52) of dubbelhuisopstand (nummer 1, zonder nummer, nummers 7, 15, 17, 21, 34), twee of drie verdiepingen en rechthoekige muuropeningen. Veelal horizontaliserende ordonnantie door middel van doorlopende lekdrempels en kordons; omlijste vensters met versierde of neorocaillesluitsteen.

Voorts enkele bepleisterde en beschilderde lijstgevels met twee of drie verdiepingen, een travee en rechthoekige muuropeningen (nummers 14, 16, 40).

Ook baksteenarchitectuur met twee of drie verdiepingen en traveeën uit de 1ste helft van de 20ste eeuw (nummers 4, 5, 6, 8, 42, 44, 49).

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle