Zuidmoerstraat

Beschrijving

Oorspronkelijk een aardeweg die de oude Gentse steenweg met de Moei verbond, ongeveer parallel met de huidige Stationsstraat en de Markt; en ermee verbonden door een aantal dwarsstraatje, sinds 1838 gekasseid. Tot midden 19de eeuw nog grotendeels onbebouwd met uitzondering van het 17de-eeuwse minderbroeders-recollettenklooster met kapel en de 18de–eeuwse Latijnse school. Eind 19de eeuw vestigden zich hier een aantal grote bedrijven door de aanwezigheid van het Leiken en de Kaai ter hoogte van het huidige Gebr. Van de Woestijneplein. Het vroegere klooster en de Latijnse school groeiden uit tot de indrukwekkende scholencomplexen van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Doorn en het Sint-Vincentiuscollege die recent fusioneerden tot één scholengroep. De paters bouwden een nieuw klooster achter hun nieuwe kerk (zie Markt nummer 27) en ook de broeders van Liefde, eerst gevestigd in een herenhuis in 1894, bouwden er nieuwe schoolgebouwen en een nieuw klooster in 1925 aan weerszijden van de straat. De overige bebouwing van overwegend kleine arbeidershuizen dateert vooral uit de eerste helft van de 20ste eeuw en wordt de laatste jaren aangepast of vervangen door nieuwe sociale woningen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen