Collegestraat

Beschrijving

Smal oud straatje in het historische stadscentrum, teruggaande tot de 13de eeuw. In 1408 "Schoolstraatje" genoemd, vanaf begin 16de eeuw "Hondecotstraatje", naar de grafelijke hondenhokken die hier werden opgericht, sinds 1626 eigendom van de heer van Eeklo. Eind 17de eeuw in privé-bezit en gekend als herberg en brouwerij "Het Hondecot" op deze locatie, de zuidwesthoek met de Vlamingstraat. Eind 17de eeuw ook "Driekoningenstraatje" naar de herberg op de Markt bij de ingang van de straat.

Gekasseid in 1711. Eén van de noord-zuidverbindingen tussen de Markt en de Zuidmoerstraat, die onder meer leidde naar het college. Behouden 19de-eeuws straatbeeld met arbeidershuizen van meestal twee traveeën en twee bouwlagen en nog enkele huisjes met één bouwlaag (nummer 68, 70, 72, 81, 83).

• DE ROO S. - DE SMET E., Het Eeklo van toen, Brugge, 1985, p.79.
  • LAMPAERT L., De Geschiedenis van Eeklo, Eeklo, 1967-1973, p. 89.