Visstraat

Beschrijving

Oorspronkelijk een aardeweg als noord-zuidverbinding tussen de oude steenweg op Gent en de Zuidmoerstraat, op de Poppkaart (circa 1860) nog onbebouwd. In 1887 bouwde Edmond Goethals aan de westzijde zijn nieuwe wolfabriek Goethals-Goethals, gesticht in 1861 samen met zijn oom/schoonvader A. Goethals, eerst in de Kerkstraat, nadien in Boelare, in 1899 omgevormd tot Société Anonyme d'Eecloo. Tot de stopzetting in 1958 werd het straatbeeld gedomineerd door de karakteristieke bakstenen trapgeveltjes van spinnerij, mechanische weverij en ververijgebouwen. Na de stopzetting gesloopt om plaats te ruimen voor nieuwe gebouwen van de christelijke Mutualiteit en woningen.

• DE COCKER F., De Société anonyme d'Eecloo, alias Goethals-Goethals (1861-1958), in De Eeklose Dobbelgebakkene, XII, 2003, 3, p. 135-148.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen