Ledeganckplein

Beschrijving

Voorheen "de Spriet" genoemd naar de typische gaffelvormige structuur aan de westzijde van de Markt of Botermarkt, aan het samenkomen van de huidige Koning Albertstraat, de oude Antwerpse heerweg, en de Molenstraat, de nieuwe weg naar Brugge. Op het driehoekige pleintje stond een arduinen pomp van 1822. Deze moest in 1897 verdwijnen om plaats te maken voor het standbeeld van de in Eeklo geboren dichter Karel Lodewijk Ledeganck. Sindsdien wordt het pleintje ook Ledeganckplein genoemd en in 1898 gekasseid. Het standbeeld dat oorspronkelijk in het midden van het kruispunt, tegenover Boelare stond, werd een eerste maal verplaatst in 1937 bij het verbreden van de rijksweg en kreeg pas zijn huidige locatie dichter hij de huizenrij in 1975 bij een nieuwe verbreding van het kruispunt met Boelare.