Koningin Astridplein

Beschrijving

Het vroegere Statieplein tegenover de in 1861 gerealiseerde spoorwegverbinding Gent-Eeklo-Brugge en het neoclassicistische station kreeg in 1935 zijn huidige benaming ter nagedachtenis van de betreurde Belgische vorstin. De verwezenlijking van de spoorlijn, op aandringen van de lokale nijveraars, betekende voor Eeklo de ontsluiting en bloei als markt- en handelscentrum op het einde van de 19de en begin 20ste eeuw. De inplanting aan de oostelijke stadsrand was de start voor de geografische expansie en opbloei van handel en horeca in deze buurt. Omstreeks de vorige eeuwwisseling werden het Stationsplein en de Stationsstraat dan ook het economische centrum van de stad.Verschillende vermaarde hotels zoals het Hôtel d'Anvers, het Hôtel des Flandres en het Grand Hôtel Spittael, thans Hotel Rembrandt, waren jaren de geliefkoosde trekpleister van de Eeklose burgerij en nijveraars. Daarnaast waren er talrijke herbergen en de gekende danszaal “Cercle” die echter de laatste decennia of onherkenbaar verbouwd of vervangen zijn door nieuwbouw. Het oorspronkelijke station verdween in 1976 om plaats te ruimen voor het moderne stationsgebouw, ingehuldigd in 1980.