Papegaaistraat

Beschrijving

Eerder rechte weg gelegen in de noordhoek van Wakken, loopt van de Volder- naar de Kruisstraat op grondgebied Markegem. De Saaisenbeek vormt hier tevens de grens met Markegem. De straat leidt noordwestwaarts naar Dentergem en zuidoostwaarts naar Oeselgem. Wordt dan ook, eerst als Denterghemstraete (1651) en later als Oeselgemstraat (1712) aangeduid. De naamgeving komt van het café "De Papegaai" (tussen circa 1800 en 1976) op de Vandermaelenkaart (circa 1850) aangeduid als "Papegaey Cab." en gesloopt in de jaren 1970.

Van oudsher een landelijke straat met verspreide hoevebouw. Enkele boerderijsites gaan terug tot de 19de eeuw zoals te zien op de Atlas der Buurtwegen (1846). Nummer 19 heeft een nieuw woonhuis maar bewaart nog enkele oorspronkelijke bijgebouwen.

• DESMET J., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 263.
  • DESMET J., Over café's gesproken. Een overzicht van Wakkense aubergen, herbergen, taveernen, café-huysen, geneverhuysen, kantijnen, kroegen door de eeuwen heen, Wakken, 1982, p. 106.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien