Nieuwstraat

Beschrijving

Korte, rechte verbindingsstraat tussen de Markegemstraat en de Kapellestraat. In 1651 beschreven als "Den cleenen Ommeganck". Het is niet duidelijk of de volkse benaming 't Pouwelke of Pauwelke iets te maken heeft met de naam Paulus. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) aangeduid als "Pa(u?)lusstraat", het straatje tussen "Cabaret Vogelsang en Sint-Antoniuskapel", zie Markegemstraat en Kapellestraat. Zowel bij De Flou (XII, 287) als in de bevolkingsboeken wordt de naam "Pauwelstraat" gebruikt. De huidige naam komt pas voor vanaf 1962.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) als dreef getekend, er is quasi geen bebouwing. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) staan enkele huizen aan de pare kant.

In de 19de eeuw gekend als volkswijk met tal van arbeiderswoningen (nummers 2-4, nummers 9-11 zijn nog bewaard). Deze komen er onder meer als initiatief van de fabrikant Jules Deven (fabriek Derveaux in de Kapellestraat nummer 73) en burgemeester Jean Gheerbrant (eigenaar van 22 huizen). Enkele café's, onder andere op beide hoeken met de Kapellestraat achtereenvolgens "De Katte, De Sportvriend en De Supporter" en aan de overzijde "De Cantyne, In Machelen en De Bonten Os" (nummer 51?) genoemd, verderop in de straat "De Grote Pint" en "Prins Karel". Alle café's verdwijnen in de loop van de 20ste eeuw.

Woonstraat met basisbebouwing teruggaand tot de 19de eeuw. Lage arbeiderswoningen waarvan de meeste in de loop van de 20ste eeuw werden aangepast of vervangen. Nrs. 8-18 is een eenheidsbebouwing uit het interbellum, nummers 8-10 zijn recent verbouwd. Eenvoudige bakstenen lijstgevels, rechthoekige muuropeningen met geprononceerde lateien, gedeeltelijk bewaard schrijnwerk.

• DEGROOTE K., Sociale woningbouw in Wakken, in De Roede van Tielt, jg. 36, nr. 3, 2005, p. 4, 20.
  • DESMET J., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 262.
  • DESMET J., Over café’s gesproken. Een overzicht van Wakkense aubergen, herbergen, taveernen, café-huysen, geneverhuysen, kantijnen, kroegen door de eeuwen heen, Wakken, 1982, p. 110-114.
  • DESMET J., Het factuurboek van François Vanpoucke, in De Roede van Tielt, jg. 37, nr. 2, 2006, p. 68.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien