Vaerestraat

Beschrijving

Lange, licht bochtige straat tussen de Vennestraat, op de grens met Wakken, en in noordoostelijke richting tot aan de Houtstraat. Volgt reeds in het landboek van Oeselgem door Jean-Baptiste van Huffel (1770) en op de Ferrariskaart (1770-1778) hetzelfde tracé. Staat op de Ferrariskaart als dreef weergegeven ten oosten van de Volderstraat. De naam "Vaere straete" komt reeds in 1770 voor in het landboek, ten noorden van de straat, evenwijdig ermee is "D' Olbeke" afgebeeld. Deze Aalbeek maakt even ten oosten van de Heuvelhoekstraat een bocht in de zuidoostelijke richting om uit te monden in de oude meander van de Leie. De beek is thans nog zichtbaar aan de oprit van nummer 9 en achter nummer 13. De herkomst van de naam is onbekend.

Ter hoogte van de hoek met de Heuvelhoekstraat bevond zich eertijds herberg " 't Kruysken", zoals weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) en de Vandermaelenkaart (circa 1850), later verbouwd (zie nummers 21-23).

De bebouwing langs deze straat bestaat voornamelijk uit residentiële bebouwing uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Voorts van oudsher verspreide bebouwing vooral bestaande uit hoeves die in de loop van de 19de en 20ste eeuw aangepast zijn. Nummer 20 staat reeds weergegeven in het landboek en op de Ferrariskaart als twee evenwijdige volumes met links ervan een verdwenen voetweg die rechtstreeks naar de dorpskern leidt. Dezelfde opstelling blijft bewaard op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) en de Vandermaelenkaart. Thans een vernieuwd woonhuis met dwars erop een bedrijfsgebouw met 19de-eeuws uitzicht rond een begraasd erf. Ten oosten van de gebouwen een gekasseide oprit die toegang geeft tot het erf via een buishek gevat in witbeschilderde bakstenen pijlers op gepekte plint met arduinen deksteen. Ook nummers 31 en 33 zijn weergegeven in het landboek en op de Ferrariskaart, nummer 31 met thans verdwenen omwalling gevoed door de Aalbeek. Nummer 45 is een achterin gelegen hoeve minimaal opklimmend tot vóór 1770 (zie landboek en Ferrariskaart) met losse bestanddelen omgeven door ronde omwalling bereikbaar via een dreef ten westen die doorloopt tot aan de Volderstraat.

Het landboek maakt tevens melding van een motte. Op Atlas der Buurtwegen (circa 1846) vermeld als "Ferme Bocag ", de motte is dan al verdwenen. Omwalling blijft bewaard tot na 1856 (zie weergave op Vandermaelenkaart). Thans grondig vernieuwd.

Ook nummers 84-86 is een site met bebouwing die opklimt tot voor 1770 (zie landboek). Thans samenstel van twee boerenarbeiderswoningen met 20ste-eeuws uitzicht en vermoedelijk een 19de-eeuwse kern. Aan straat gelegen bedrijfsgebouw met 19de-eeuws uitzicht, met in de topgevel beeldnis met erboven een kruis.

Verder aanwezigheid van een aantal interbellumwoningen in combinatie met magazijnen die wijzen op kleinschalige industriële activiteit, bijvoorbeeld rechts van nummer 18 een magazijn onder dubbele zadeldaken; rechts van nummer 23 een magazijn met twee beeldnissen, volgens kadastergegeven opgetrokken circa 1929; links van nummer 72 een lager magazijn, vermoedelijk gebruikt in combinatie met de warmwaterroterij aan de overzijde van de straat.

Een aantal lijstgevels uit het interbellum zijn vrij gaaf bewaard, zie nummer 18 met benadrukte inkomtravee, gecementeerde plint, banden en strekken in gele baksteen, korfboogopeningen, vernieuwd schrijnwerk. Nummer 34 met gecementeerde en blauwbeschilderde plint, gebruik van witte en gele baksteen voor banden, kordonlijsten, strekken en fries. Verder nog een villa (nummer 72) met erkers en ronde muuropeningen, wellicht uit de jaren 1940 en een lage woning (nummer 13) met kubistische inslag, vermoedelijk daterend uit de jaren 1970, in witbeschilderde baksteenbouw.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oeselgem, 1929/4.
  • TAELMAN L., De roede van Tielt. Als straten gaan... praten, 2005, p. 113.