Geografisch thema

Olsenesteenweg

ID
10523
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10523

Beschrijving

Rechte straat, deel uitmakend van de verbinding tussen Dentergem en Olsene (N459). Ligt in het verlengde van de Staatsbaan, ten zuiden van de Deinzestraat. Samen met de brug over de Leie aangelegd in 1873 als eerste steenweg op Oeselgems grondgebied naar Olsene. De oude brug is in 2006 vervangen door een betonnen hangbrug.

Heden verspreide, voornamelijk landelijke bebouwing (zie nummer 9: hoeve met losse bestanddelen met vernieuwd woonhuis en oudere schuur, in zijgevel gedateerd "1867"). Nummer "Rust ter Leie", is een boerenarbeiderswoning met 20ste-eeuws uitzicht. Nummer 8, "Hof ter Leie", is een hoeve met losse bestanddelen eventueel teruggaand op een oudere site in twee gedeeld door de aanleg van de steenweg in 1873. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) aangeduid als " Ferme Galle ".

  • TAELMAN L., De roede van Tielt. Als straten gaan... praten, 2005, p. 112.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Olsenesteenweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/10523 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.