Sint Amandstraat

Beschrijving

Landelijke weg, die van aan de Tieltstraat westelijk loopt tot aan het grondgebied van Oostrozebeke, alwaar ze overgaat in de Boomgaardstraat. In 1699 sprak men over "de straete loopende van Thielt naer 't gherechte" of ook wel "het processiestraetjen ghenaempt Sente Amand Straetjen". In de Atlas der Buurtwegen (ca. 1846) komt de "Moststraat" voor verwijzend naar de Mostbossen (ligging onbekend). Deze naam heeft te maken met drie percelen zogenaamd "den Cleynen, Middelsten en Voorensten Most", een relict van het drieslagstelsel.

Schaarse bewoning met slechts drie sites, nummers 1 en 3 staan op de Ferrariskaart (1770-1778). Nummer 2 aan de kruising met de Boomgaardstraat en de grens met Oostrozebeke is pas te zien op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Alle boerderijen zijn zwaar verbouwd.

• HOLLEVOET F., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 78.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien