Geografisch thema

Adamstraat

ID
10501
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10501

Beschrijving

Straat met bochtig verloop van aan de Tieltstraat in noordoostelijke richting tot aan de Meulebekestraat, vlakbij de grens met Dentergem. Deze straat heette in 1629 "de straete byden Schardau" en in 1699 "de straete loopende naer den Schardauboom", wat verwijst naar de ontginnings- en ontbossingsperiode in de 11de-13de eeuw. De huidige naamgeving is ontstaan bij het opmaken van de Atlas der Buurtwegen (circa 1846), naar de eigenaars van de drie meest noordelijk gelegen hoeves.

Deze straat wordt gekenmerkt door verspreide landelijke bewoning, die qua locatie grosso modo overeenkomt met wat op de kaart van Ferraris (1770-1778) zichtbaar is. Meestal zijn de gebouwen aangepast in de tweede helft van de 20ste eeuw.

  • HOLLEVOET F., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 75.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Omvat
    Dorpswoning uit 1894

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Is deel van
    Markegem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Adamstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10501 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.