Statiestraat

Beschrijving

Loopt van de Markegemsesteenweg, in de dorpskern, richting Aarsele. In 1851 acht arrondissementscommisaris Vandenberghe een grote uitvalsweg vanuit het (afgezonderde) Dentergem noodzakelijk. Pas in 1857 starten de werken (bij Koninklijk Besluit van 07/02/1857) aan een brede kasseiweg richting Aarsele. De keuze wordt bepaald door de aanwezigheid van de spoorweg, ten noorden van Dentergem tussen Tielt over Aarsele naar Deinze. De nieuwe straat neemt een deel van de oude Pontbrouckstraat op, maakt een knik ter hoogte van de Meulebekesteenweg en gaat op grondgebied Aarsele over in de Hogenhovestraat. Heden maakt de straat deel uit van de nationale weg N459. De huizen nummers 61-67 liggen aan een noordoostelijke aftakking, richting Groenestraat.

Hoofdzakelijk woonstraat, daarnaast aanwezigheid van horeca, enkele bedrijven en invulling van socio-medische en pedagogische functie zie aanwezigheid van rusthuis en school.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) en Atlas der Buurtwegen (1843), daterend van vóór de aanleg van de Statiestraat, is langs de toenmalige Pontbrouckstraat de schaarse bebouwing gesitueerd in de dorpskern. Vanaf het eind van de 19de en begin 20ste eeuw neemt de bouwactiviteit toe, onder meer met het oprichten van enkele villa's en landhuizen met aanhorigheden door de belangrijke Dentergemse familie Opsomer-De Visscher. Nummer 38 met vierkante hoektoren dateert volgens kadastergegevens van circa 1892, de muuropeningen werden aangepast, links van de voortuin nog een restant van ouder hekwerk. In de eerste helft van de 20ste eeuw worden enkele lage (19de-eeuwse) huizen verhoogd en voorzien van een nieuw gevelparement (zie nummers 6-8, 10). Nummer 35 is een winkelhuis met typische streklagen in gele baksteen dat volgens het kadaster circa 1937 een ouder pand vervangt. Nummers 73-79 (nummer 73 is recent verbouwd) is een complex van vier rijwoningen gebouwd circa 1939. Voorbij de dorpskern meer verspreide bewoning en enkele kleine hoeves gelegen in landelijk gebied. Nummer 58, van circa 1913, is een alleenstaand dubbelhuis met parement in oranje en doorlopende banden in gele baksteen. De vrijstaande woningen nummers 82-86 dateren van circa 1933.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1892/2, 1913/3, 1933/2, 1937/7, 1939/4.
  • BEKAERT E., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 31-32.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien