Pontbrouckstraat

Beschrijving

Bochtige straat vertrekt vanaf de Meulebekesteenweg en loopt in een knik verder op grondgebied Aarsele (zie Tielt) als de Appelstraat. De straat was vroeger langer en vertrok vanuit de dorpskern. Staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als verbindingsweg tussen de dorpskommen van Dentergem en Aarsele.

In 1858 wordt de Statiestraat richting Aarsele aangelegd waarbij het eerste deel van de Pontbrouckstraat tot aan de Meulebeksteenweg in de nieuwe weg wordt opgenomen.

Een bron uit 1415 vermeldt de naam "Pieter Van Pontbrouc", de boerderij "stede Te Pontbroucx" en de "Pontbrouckstraete". Pontbouck is te verklaren als een doorgang in een moerassig gebied.

Het begin van de straat wordt gekarakteriseerd door recente woningen hoofdzakelijk uit het eind van de 20ste eeuw. Voorts van oudsher verspreide bebouwing vooral bestaande uit hoeves die in de loop van de 19de en 20ste eeuw zijn aangepast. Nummer 4 staat op de Atlas der Buurtwegen (1843) aangeduid als "Ferme Bovyn", volgens kadastergegevens dateert het lagere woongedeelte van vóór 1830 met uitbreiding circa 1917. Nummer 15, op de Atlas aangeduid als "Ferme De Clerck" is verbouwd. De straat is rijk aan kapelletjes, het "Snauwaerts Capelleke" waarvan sprake op de Atlas is nu verdwenen. Op de hoek met de Goedlevenstraat is er kleine concentratie van bewoning. Hier komt het toponiem "Jager" voor genoemd naar het (verdwenen) "Cabaret Jaeger" (zie Atlas der Buurtwegen). Het eind van de straat wordt afgebakend door de Waterratbeek, tevens de grens met Aarsele (Tielt). Op de Atlas wordt de buurt vermeld als "Lieu dit de Waterrat", op de Vandermaelenkaart (circa 1850) staat de "Waterratte Brug" over de Waterratbeek opgetekend.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1917/3.
  • BEKAERT E., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 31.