Geografisch thema

Meulebekestraat (Dentergem)

ID
10488
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10488

Beschrijving

Bochtige weg tussen de Tieltseweg en de Meulebekesteenweg. Tot de aanleg van de Meulebeksteenweg, in 1888-1889, is de straat vanouds de verbindingsweg tussen Dentergem en Meulebeke. In 1665 wordt de weg beschreven als "straete commende vuyt de Peperla", dit is de Peperlaarbeek of Krommendijkbeek. In 1725 als "straete kommende vande Peperlae en loopende naar de Ginste" laatst genoemde gelegen op het grondgebied van Oostrozebeke. In 1820 wordt de benaming "Meulebeek straete" en de "Ginste-straete" naast elkaar gebruikt. Op de hoek met de Oostrozebekestraat stond, zeker tot 1725, de galg van de heerlijkheden Dentergem en het kapittel van Doornik op het "Galge veldt". Op de herziene kaart van 1910 van het Militair Cartografisch Instituut komen de toponiemen "Noord Galgen Kauter" en ten zuiden van de Oostrozebekestraat "Zuid Galgen Kauter" voor.

Landelijke straat van oudsher getypeerd door verspreide hoevebouw. Deze situatie zoals afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) is tot op heden nauwelijks veranderd. De gebouwen van de boerderijen zijn echter grotendeels vervangen door nieuwbouw of werden grondig aangepast. Nummer 7 heeft een nieuw woonhuis maar bewaart oudere (19de-eeuwse?) bijgebouwen.
De straat wordt in het begin en ter hoogte van nummer 17 gedwarst door de Krommendijkbeek, overspannen met een brug uit de jaren 1920-1930.
Op de hoek met de Tieltseweg staat het wegkruis "Kruis St.-Gillis Van den Neede".

  • Stedelijke Bibliotheek Kortrijk, Fonds de Bethune, hs. 174, Renteboek heerlijkheid Dentergem 1725.
  • Cartografisch Instituut (Militaire stafkaart, 1862, herzien in 1884 en 1910).
  • BEKAERT E., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 30.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenwoning

  • Omvat
    Brug

  • Omvat
    Heilige Antoniuskapel

  • Omvat
    Kapel Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking

  • Is deel van
    Dentergem

  • Is gerelateerd aan
    Meulebekestraat (Markegem)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Meulebekestraat (Dentergem) [online], https://id.erfgoed.net/themas/10488 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.