Ankelaarstraat

Beschrijving

De Ankelaarstraat vertrekt vanaf de Markegemsesteenweg en loopt in een bocht noordwaarts richting Aarsele (Tielt) waar de weg op grondgebied Aarsele als Meikestraat wordt verder gezet.

De oudst gekende vermelding, "Hanckelaere straete", dateert van 1415. De naam houdt verband met een leengoed van ene Willem Van Anckelaere in die tijd beschreven als "an doostzijde van Willems lande Van Hanckelaere". Het eerste deel "anck" of "hanck" is afgeleid van de naam Johannes of Jan, het achtervoegsel "laar" doelt op een open plaats in een bos. Vermelding in 1652 als "Ancelaerstrate" en in 1725 als "Ancelaer straete of de Hongareijestraete loopende naer de herberge het Meijcken" waarbij (h)ongarije betekent: weinig vruchtbare zandgrond.

Landelijke weg met verspreide bewoning die al grotendeels op de Ferrariskaart (1770-1778) staat afgebeeld. Het uitzicht van de straat is sedertdien weinig veranderd maar de bebouwing heeft weinig authenticiteit bewaard.

• BEKAERT E., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 25.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien