Diepestraat

Beschrijving

Gelegen tussen Dambrugge- en Lange Beeldekensstraat. Reeds in de Atlas van de Buurtwegen anno 1840 vermeld als Diepe Weg, naam die in 1846 gewettigd werd. Deze diepe of lage weg lag beneden in de vallei tussen de Stuivenbergbuurt ten noorden en de eveneens hoger gelegen Kipdorpse Steenweg, de huidige Carnotstraat, ten zuiden Winkelstraat met neoclassicistische huizen uit de tweede helft van de 19de eeuw en appartementsgebouwen uit de 20ste eeuw; begane grond ingenomen door winkels met aangepaste pui; vooral de westzijde vertoont nog vrij homogeen 19de-eeuws karakter. Nummer 65 met bovengevel in art-nouveau-stijl van circa 1910, de nummers 8-10 met Louis Philippe-ordonnantie, stucwerkomlijstingen en hoofdgestel van circa 1860.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita