Vrouw van Mechelenstraat

Beschrijving

Loopt van de Nieuwe Beggaardenstraat naar de Guido Gezellelaan. Bij de oprichting van het begijnhof afgesloten aan de vestkant (tot 1857), en aan de Nieuwe Beggaardenstraat eertijds voorzien van een poort. De straat gaf rechtstreeks toegang tot het Hof van Blijdenberg, een oude heerlijkheid van de familie Berthoud.

Het huidig straatbeeld heeft het stemmige karakter van een begijnhofstraat verloren en wordt gekenmerkt door doorsnee-lijstgevels met verspringende kroonlijsthoogte uit de 19de eeuw, sporadisch onderbroken door nieuwe woningen. 19de-eeuwse lijstgevels (nummers 8, 10, 13, 15, 20, 24, 28 en 27-41) opgetrokken uit baksteen van twee of drie traveeën en twee tot drie bouwlagen onder zadeldak; veelal getoogde vensters met arduinen lekdrempels; nummer 22 is bepleisterd; nummer 18 gecementeerd; nummers 5, 7, 8, 10 en 21 bevatten een oudere kern.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde