Hoviusstraat

Beschrijving

Vernoemd naar Matthias Hovius, aartsbisschop van Mechelen (1542-1620). Smalle straat van de Conventstraat naar de Krankenstraat waar ze uitloopt op een hoge bakstenen zijmuur van de brouwerij "Het Anker".

Typisch straatbeeld met behouden begijnenwoningen, gelijktijdig gebouwd in de 17de eeuw na de inrichting van het begijnhof. Bak- en zandstenen breedhuizen van twee bouwlagen onder zadeldak. Dubbel- (nummers 1, 2, 3, 4, 6, 8, 10, 11, 12, 14, 15 en 16) en enkelhuizen (nummers 5, 7, 9, 17-19-21 en 18) met aaneengesloten lijstgevels van eenzelfde kroonlijsthoogte. Alle aangepast in de 19de eeuw: wegbreken van vensterkruisen, verlagen van dorpels, dichten en/of hersteken van vensters zowel bij voor- als achtergevel; vervangen van rondboogdeur door rechthoekige deur; bepleisteren of cementeren van gevel.

Meeste gevels in de loop van de 20ste eeuw gedecapeerd zodat de vroegere indeling zichtbaar is doch gevel tot een puzzel vervalt: sporen van ontlastingssysteem en zandstenen negblokken, gedichte kloosterkozijnen (onder andere nummers 10, 12 en 16). Slechts enkele panden behouden hun kruiskozijnen en rondboogdeurtje onder rond of ovaal bovenlicht met sokkel, eertijds voorzien van heiligenbeeld. Nummer 5, 13 en 18 bleven gecementeerd. Nummers 1-9: voorzien van achtergebouwtjes en achtertuintjes uitziend op het Fonteinstraatje; deels witgekalkte afsluitingsmuur, bij nummer 1 gemarkeerd door afgesnuite hoek en kleine steunberen.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde