Nonnenstraat

Beschrijving

Loopt van de Nieuwe Beggaardenstraat naar de Guido Gezellelaan waar de voormalige Nonnenpoort stond; laatstgenoemde verleende toegang tot het voormalige klooster van Blijdenberg met de zogenaamde "nonnen van Mechelen", het oude Begijnhof en het vroegere klooster van Thabor, alle juist buiten de stadsomwalling gelegen. Na verwoesting van poort, kloosters en begijnhof (in de tweede helft van de 17de eeuw) "Kerkstraat" of "Rechtestraat" genaamd; vanaf 1851 opnieuw "Nonnenstraat" geheten.

Belangrijke straat van het Begijnhof, waar de eerst aangekochte eigendommen van de begijnen, namelijk het voormalige "Hof van Fontes" en de zogeheten "Refugie van Sint-Bernards" gesitueerd zijn. Begin van de straat eertijds voorzien van een ingangspoort, verdwenen eind 18de eeuw. Straatbeeld getypeerd door de mooie, dominerende "Begijnenkerk" en een ritmische afwisseling van breed- en diephuizen met in min of meerdere mate aangepaste lijst- en trapgevels, opklimmend tot de tweede helft van de 16de en tot de 17de eeuw. Op de rechterzijde twee doorgangen met huisjes rondom een binnenkoer waaronder de "Jezuspoort".

Nummers 3, 5, 7, 9, 10, 12, 14, 19, 21, 27, 29, 31 en 36: in de 19de eeuw gebouwd of totaal aangepast tot enkel- of dubbelhuis met eenvoudige lijstgevel en rechthoekige of getoogde muuropeningen. Sommige nu gedecapeerde gevels vertonen soms sporen van een oudere constructie (nummers 3, 5, 27, 29 en 31); oudere kernen ook aangegeven door dakhelling en -constructie en muurankers (onder meer nummers 7, 10 en 14).

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde