Kreupelenstraat

Beschrijving

Van Smedenstraat naar Lane met recht straattracé bedekt met kasseien. Geen verklaring voor huidige naamgeving. Grondig gewijzigd straatbeeld na de grote brand van 1415. Marcus Gerards (1562) tekent een dichtbebouwde straat met aan de oostzijde, en dit sinds 1417-1420, de kapel en het godshuizencomplex Onze-Lieve-Vrouw van Blindekens. Links en rechts ervan, ommuurde tuinen van de hoekpanden aan de Smedenstraat en aan de Lane. Westzijde van straat dicht bebouwd met diephuizen. In het huidige straatbeeld is de oostzijde nog steeds gemarkeerd door de kapel en de vermelde godshuizen. Tussen de kapel en nummer 6, loopt een doorgang langs de zijgevel van de kapel, het koor en de omsloten hofjes naar de Kammakersstraat. Bij de Smedenstraat en Lane, hoekpanden. Voorts eenvoudige baksteenarchitectuur, soms opgevat als eenheidsbebouwing, uit verschillende perioden. Eenvoudige al dan niet beschilderde lijstgevels uit de 19de eeuw in plaats van oudere panden zie nummers 15-17 vervangen in 1847 éénlaagswoningen, nummers 19-21, nummer 25, nummer 29 verhoogd in 1841, nummers 31-33 (1841). Achter eenvoudige lijstgevels gaan soms oudere kernen schuil zie nummer 20, nummer 27 met elementen zoals metselwerk, kelder met tongewelf en dakconstructie (schaargebinte). Nummer 31 van 1841 vertoont nog 17de-eeuwse muurresten. In de loop van de 20ste eeuw, toevoegen van garagepoorten in 19de-eeuwse gevels zie nummer 3-5, nummer 17, nummer 23. Ook weinig innoverende nieuwbouw zie nummers 1-2 magazijnen horend bij panden in de Smedenstraat. Nummer 4 in historiserende stijl. Nummers 7-11 post-modernistische woningen van één bouwlaag van 1985 vervangen een rij lage 19de-eeuwse huizen met klimmend dakvenster voorzien en een 17de-eeuwse woning van één bouwlaag.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, mei 1976.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 6/1841.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 180.
  • RYCKAERT M., De omvang van de "grote brand" te Brugge in 1415, in Biekorf, LXXVI, 1975-1976, p. 23-29.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia