Werkhuisstraat

Beschrijving

Van Nieuwe naar Oude Gentweg. Eertijds zogenaamd "Kleine Eekhoutstraat" zie nabijgelegen uitgang van de Eekhoutabdij ter hoogte van Nieuwe Gentweg nummers 49-51. De huidige benaming verwijst naar het voormalige werkhuis (nummer 7-9). In 1841, afbraak van het 16de-eeuwse godshuis "De Tollenaere" met tuin en kapel, zich situerend ter hoogte van de parking van nummer 9. Heden residentiële functie en administratieve functie.

Korte en rechte gekasseide straat. Oostelijke straathelft gedomineerd door het gebouwencomplex van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap (nummer 7-9). Voorts vrij uniforme bebouwing van breedhuizen van drie à vijf traveeën en drie bouwlagen met al dan niet bepleisterde lijstgevels uit de 19de eeuw onder meer nummers 5, 10, 14 en 16 (1870). Nummers 18-20, 19de-eeuwse eenheidsbebouwing van twee woonhuizen van zeven traveeën, deels aangepast in 1844 met name door het verhogen van de bovenste vensters en uniformeren van kroonlijsten volgens die van de net gebouwde gevel van nummer 22. Nummers 24-28, geheel van drie woningen uit de eerste helft van de 19de eeuw.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 62/1844, nummer 151/1870.
  • BEUCKELS L., Brugse vestingen, Brugge, 1985, p. 99-102.