Waalsestraat

Beschrijving

Van Pandreitje naar Witteleertouwersstraat. Naam herinnert aan het verblijf van de Franse handelskolonie tijdens de middeleeuwen te Brugge. Van oudsher uitsluitend bewoning.

Rechte, gekasseide straat met zicht op de Onze-Lieve-Vrouwekerktoren. Gevarieerde bebouwing opklimmend tot de 17de eeuw. Enkele diephuizen met trap- of tuitgevels en vrij goed bewaarde opstand (zoals nummers 5, 39, 41, 51, 53); nummer 25 met vernieuwd parement. In mindere mate met in de loop van de 19de eeuw verbouwde lijstgevels onder meer nummer 27. Ook breedhuizen van drie à vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken met bepleisterde en beschilderde lijstgevels uit de eerste helft van de 19de eeuw zoals nummers 7, 9,11, 17-21, 24, 49, 61; nummers 17-19 van 1854 in plaats van twee huizen van één bouwlaag Enkele soortgelijke, grotere panden met (neo-) classicistische geveluitwerking zoals nummers 1, 23, 24, 40, 43-45. Voorts 20ste-eeuwse panden met gevels in historiserende baksteenbouw (nummer 30, 55, 57). Nummer 30, behoort in oorsprong bij Waalsestraat nummer 14 zie bedaking en huidige zijgevel. Nummer 4, samenstel van twee soortgelijke trapgevels van 1904 getypeerd door als natuurstenen banden, doorgetrokken lateien; sinds 1937 is begane grond rechts verstoord door garagepoort. Banale baksteenbouw onder meer nummers 10, 46. Nummer 59, appartementsgebouw uit jaren 1970.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 17/1854, nummer 32/1906, nummer 1105/1937.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia