Minnewater

Beschrijving

Van Arsenaalstraat naar Minnewaterpark. Tot 1970 zogenaamd "Acht Zaligheden"; nadien huidige benaming verwijzend naar het nabijgelegen, afgesloten deel van de Reie; benaming dus voor straat én deel van de Reie zie Minnewaterpark. Aan oostelijke straatzijde staat vanaf 1750 faiencefabriek, opgericht door H. Pulinx sr. en afgebroken circa 1830; huidige bebouwing dateert van tussen 1832 en 1865 (zie Poppkaarten). Heden voornamelijk woonstraat doch ten dele horeca-activiteiten. Korte, gekasseide straat met krommend tracé . Kleine bebouwing voornamelijk in neobarokke stijl naar ontwerp van architect T. Raison (Brugge) onder meer nummers 7, 9, 11, 13 en 15; voorts drie eenvoudige breedhuizen met bakstenen lijstgevels van twee traveeën en twee bouwlagen uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw, met name nummers 1, 3 en 5; laatst genoemde verbouwd in 1999-2000. Maakt deel uit van het beschermd stadsgezicht "Minnewater en omgeving".

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, cel Monumenten en Landschappen, archief, doss. DW002007.
  • VAN DEN ABEELE A., De faiencefabriek aan het Minnewater te Brugge (1750-1818), in Handelingen voor het Genootschap voor Geschiedenis, CXXIII, 1986, nr. 1-2, p. 61-105.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia