Jozef Suvéestraat

Beschrijving

Van Braambergstraat naar Park. Loodrechte, gekasseide straat, sinds het eerste kwart van de 19de eeuw genoemd naar de Brugse schilder J. Suvée (1743-1807). Op de kaart van Marcus Gerards (1562) zogenaamd "Frerenstraat" naar het voormalige Minderbroederklooster, van 1246 tot 1796 gelegen ter hoogte van Koningin Astridpark en 't Pandreitje. Commerciële -, zie als puien uitgewerkte begane gronden - en woonfunctie.

Gevarieerde bebouwing. Diephuizen van twee à vier traveeën en twee bouwlagen met oudere kern en in de loop van de 19de of 20ste eeuw verbouwde gevel. Nummer 3 vermoedelijk met 17de-eeuwse kern doch neobarokke, verankerde en bakstenen trapgevel als resultaat van "Kunstige Herstelling" van 1911-1912. Enkele al dan niet bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit de 19de eeuw, als verbouwing van een puntgevel: nummer 8 behoudt oudere kern zie balklagen en gevel van 1868 met in 1934 verbouwde begane grond met pui naar ontwerp van architect N. Bullynck (Brugge), nummer 9 met afgeschuinde hoek en puivensters van 1926, nummer 10, nummer 20. Diephuizen met historiserende gevel: nummer 13, nummer 15 met drieledige pui voorzien van versierde puibalk, nummer 25. Breedhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen met typerende bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit de 19de eeuw zoals nummer 5-7 van 1839, nummer 12, nummer 14 met begane grond van gesinterde baksteen van 1938 voorzien van opschrift "BULLYNCK BOUWMEESTER & A. HOENRAET AANNEMER". Nummer 1, nieuwbouw met kantoorruimte en appartementen als achterbouw van Braambergstraat nummer 12, gebouwd in 1988 naar ontwerp van architect E. Van Biervliet (Brugge). Nummer 18, nieuwbouwwoning van 2000 naar ontwerp van architect M. Mortier (Brugge).

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 266/1911, nummer 112/1868, nummer 854/1926, nummer 1003/1938.
  • Stadsarchief Brugge, Nota, 5 juli 2000.
  • ARNOU R., FORMESYN M., Brugge nog sconer? Een wandeling door het hedendaagse Brugge, Brugge, 1989, nummer 10.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia