Colettijnenstraat

Beschrijving

Van Katelijne- tot Sulferbergstraat. Naam afgeleid van "Sinaïklooster" van de zusters colettijnen of arme claren, opgericht in 1469 met steun van de Heren van Gruuthuse en gewijd in 1477-1479; gesloopt en heropgebouwd in 1796 en definitief gesloopt in 1990 in functie van nieuwbouwwijk (1999) naar ontwerp van architect I. Jacques (Kortrijk) waarin grosso modo het patroon wordt overgenomen van de eenheidsbebouwing met Vlaamse gevels en klimmende dakkapellen uit de 17de eeuw. Van oudsher woonfunctie en religieus karakter; heden louter wonen en in mindere mate commerciële activiteiten van panden uit Katelijnestraat.

Haast rechte, gekasseide straat met gevarieerde bebouwing onder meer uit de tweede helft van de 19de eeuw zoals nummers 1-7, voormalige eenheidsbebouwing van twee en een halve bouwlaag van 1872 in plaats van huizen van één bouwlaag met recent herbouwde gevels ter hoogte van nummers 1, 3 en 7. Voorts enkele 20ste-eeuwse gevels doch met behouden kern uit de 17de eeuw, zie balk- lagen: nummer 9 met bakstenen lijstgevel van 1977-1978 naar ontwerp van architect R. Willemijns (Brugge), in plaats van lijstgeveltje van twee bouwlagen en nummer 15 op 17de-eeuwse onderbouw. Banale baksteenbouw: nummer 11-13 van 1972.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummers 2732 en 2734/1999.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 134/1872, nummer 828/1972.
  • HILLEWAERT B., Jaarboek Brugge Stedelijke Musea. Archeologisch jaarrapport, 1997-1998, p. 149-153.
  • RYCKAERT M., Historische Stedenatlas van België, Brussel, 1991, p. 181.
  • VANHOUTRYVE A., De arme Claren Coletienen. Een Brugs Clarissenklooster, in Brugge die Scone, IX, 1990, nummer 2, p. 14-16.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia