Garenmarkt

Beschrijving

Van Eekhoutstraat naar Nieuwe Gentweg. Oorspronkelijk zogenaamd "Nazaretplaats", afgeleid van passantenhuis "Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth" aan de Nieuwe Gentweg nummer 110; huidige benaming verwijst naar de vlas-/ garenmarkt die er vanaf 1541 tot de Eerste Wereldoorlog plaatsvindt. Oorspronkelijk van Eekhoutstraat gescheiden door de "Kleine Eekhoutbrug" - ter hoogte van huidige nummer 2 en achter voormalig nummer 1 - over de Eekhoutrei, vermoedelijk gedempt en afgebroken in de loop van de eerste helft van de 19de eeuw. Van oudsher deels vrij residentiële omgeving onder meer nummer 10, in de loop van de 19de eeuw woonplaats van onder meer rijke bankiersfamilie Dujardin; later ook religieuze functie door aanwezigheid van de refugiehuizen van de Veurnse Sint-Niklaasabdij (nummer 23-25) en de Gentse Sint-Pietersabdij (nummer 10), een godshuis (nummer 23-25), het klooster van de zusters franciscanessen (nummer 9) en de Dames van Sint-André (nummer 10); ook educatieve rol door schoolcomplex van laatst genoemde. Heden voornamelijk drievoudige functie: verzorgend (seniorieën, diensten van welzijnszorg), educatief (nummer 8) en woonfunctie; in mindere mate ook horeca en commerciële activiteiten. (/p>

Geasfalteerde straat, breder wegdek bij het begin ingenomen door dwarse parkeerplaatsen. Gietijzeren ophangingpunt aan gevels van onder meer nummer 34 verwijst naar voormalige tramlijn nummer 1 naar Assebroek, in gebruik van 1913 tot 1950.

Gevarieerde bebouwing, gedomineerd door imposante herenhuizen met bepleisterde en beschilderde lijstgevels uit de 18de eeuw tot de eerste helft van de 19de eeuw zoals nummer 9, nummer 10, nummer 11, nummer 15 en nummer 17. Ook kleinere breedhuizen van drie à vijf traveeën en twee à drie bouwlagen met al dan niet bepleisterde en beschilderde of bakstenen lijstgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw zoals nummer 26. Nummer 2 met bakstenen gevel en licht getoogde openingen in geprofileerde, gecementeerde omlijstingen, gebouwd op overwelfde Eekhoutrei. Nummer 6, resultaat van "Kunstige Herstelling" van J. Viérin (Brugge) van 1940 als verbouwing van een eenvoudige 19de-eeuwse lijstgevel in neo-18de-eeuwse stijl. Nummer 19 van 1838 met beschilderde, bakstenen gevel afgezoomd door kroonlijst op klossen. Nummer 29 met doorgetrokken arduinen lekdrempels op de bovenverdieping. Diephuizen van twee à vier traveeën en twee à drie bouwlagen, voornamelijk uit uit de 17de eeuw en de eerste helft van de 19de eeuw. Enerzijds nummer 20 met bakstenen tuitgevel van 1931 naar ontwerp van architect U. D'Helft (Brugge) met behouden 17de-eeuwse kern zie balken en dakgebinte. Anderzijds puntgevels mogelijk met oudere kern die in de loop van de 19de eeuw zijn gewijzigd tot al dan niet bepleisterde en beschilderde lijstgevels: nummer 16 van 1829, nummer 30 van 1828 doch met oudere kern zie moerbalken met sleutelstukken, dakconstructie met telmerken bestaande uit twee schaargebinten, een nokgebinte en verankerde, bakstenen tuitgevel achteraan, nummer 32 mogelijk van 1823. Voorts recentere architectuur: nummer 4, flatgebouw met garages, opgetrokken uit baksteen in de loop van jaren 1960 in neo-18de-eeuwse stijl; nummer 27 soortgelijk woonhuis.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 979/1931, nummer 86/1940.
  • DE WITTE H., HILLEWAERT B., Jaarboek Brugge Stedelijke Musea. Archeologisch jaarrapport 1989-1990, p. 99-101.
  • GEVAERT H., Brugse bruggen, Brugge, 2001, p. 67.
  • HILLEWAERT B., Archeologisch onderzoek aan de Garenmarkt, in Brugge die scone, XVI, 1994, nummer 3, p. 14-15.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia