Timmermansstraat

Beschrijving

Van Molenmeers naar Verbrand Nieuwland. Reeds in 1305 vermelding als "Timmermansstrate" in een stadsrekening. Volgens K. de Flou en A. Duclos genaamd naar de familie Timmerman. Vanouds een woonstraat. Op de kaart Marcus Gerards (1562) weergave van het Vuldersreitje ter hoogte van het voormalige "Hovetje van Plaisance". Ook weergave van de nu verdwenen Timmermansbrug over de Vuldersrei, een houten brug even breed als de Timmermansstraat. Locatie van de Vuldersrei waarneembaar in het straatbeeld zie doorgang naar achterin gelegen garages, tuinen en een voormalige kantschool gebouwd in 1912. Laatst genoemde ondergaat consoliderende "Kunstige Herstelling" in de loop van 2002 naar ontwerp van architect T. Coucke (Brugge) waarbij de gevel wordt teruggebracht naar de oorspronkelijke toestand volgens bouwvergunning van 1912.

Vrij homogene gevelwanden met overwegend lijstgevels uit de 19de eeuw afwisselend met oudere panden opklimmend tot de 17de eeuw. In de loop van de 19de eeuw bouwen van rijhuizen met lijstgevels, soms opgenomen in een eenheidsbebouwing, ter vervanging van oudere panden zie Marcus Gerards (1562). De ene meer uitgewerkt dan de andere. Nummers 2A-8 met bakstenen muizentandfries en muuropeningen met bakstenen omlijsting. Nummers 17-19 met benadrukte muuropeningen voorzien van een bepleisterde omlijsting. 20ste-eeuwse panden als pastiche van oudere 17de-eeuwse en 19de-eeuwse panden.

• GEVAERT H., Brugse bruggen, Brugge, 2001, p. 84.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia