Geografisch thema

Koopmansstraat

ID
10269
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10269

Beschrijving

Doodlopende zijstraat van Langestraat, met op het einde toegang tot het Gerechtshof, dat sinds 1979 een bouwblok inneemt tussen Koopmansstraat, Langestraat en Kazernevest. Zogenaamd naar familienaam Coopman. Marcus Gerards (1562) tekent straat doorlopend tot aan de Kazernevest. Ook weergave van Koopmansbrug, een houten brug, over de hele breedte van de Koopmansstraat. Brug verdween wellicht toen de monniken van de Kartuizerorde zich hier kwamen vestigen in 1635. Begin van de straat schaars bebouwd met zowel breed- als diephuizen. Einde van straat ingenomen door tuinmuren onder meer van site met walgracht.

Oudste bebouwing opklimmend tot de 17de eeuw. In de loop van het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw volbouwen van de straat met kleinere woningen opgevat als eenheidsbebouwing, veelal met enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema. De ene meer uitgewerkt dan de andere. Nummers 2-10: topgevels uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met onder meer gebogen frontonbekroning, belijnende banden van geglazuurde baksteen ter hoogte van onder-, tussen-, en bovendorpels. Nummers 5-11 lijstgevels van rode baksteen met rechthoekige muuropeningen in vlakke bakstenen omlijsting, geblokte ontlastingsbogen en op de bovenverdieping borstwering met spiegels en blinde vensters in de deurtravee. Nummer 12 van 1845, nummers 13-21 van 1894. Nummers 40-44 van 1901.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 84/1894, nummer 77/1901, nummer 499/1913.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Eenheidsbebouwing van stadswoningen

  • Omvat
    Stadswoningen

  • Is deel van
    Langestraatkwartier


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Koopmansstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10269 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.