Haarakkerstraat

Beschrijving

Van Peterseliestraat naar Potterierei. Zogenaamd naar een stuk grond dat "Haarakker" heette. Ook Haarplein genaamd. In de eerste helft van de 16de eeuw stond daar een huis "Den Haerackere".

Op de kaart van Marcus Gerards (1562) heeft dit gebied een vrij landelijk karakter. Lang onbebouwd gebied gebleven en gebruikt voor de tuin- en landbouw. Enige getuige van vroegere functie is het schaars bebouwd vrij groot binnengebied tussen de nummers 32-36 met 19de-eeuwse woning en oudere stallingen van een vroegere hoeve, volgens sommigen een "Tempeliershoeve". Vanaf het eerste kwart van de 20ste eeuw worden braakliggende terreinen aan de zuidzijde ingenomen door bewoning en nijverheid.

Thans straat met een licht gebogen tracé bedekt met kasseien. Ter hoogte van wasserij en voormalige haringrokerij verbreding van de straat. Huidige aanleg dateert van 1985-1986. Overwegend eenheidsbebouwing bestaande uit breedhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak zie nummers 4-18 van 1909 gebouwd volgens repeterend schema met uitgewerkte muurankers, bij nummers 10-12 en 20-28 met segmentboogvensters en -deur in tudorboognissen met afgeschuinde dagkanten. Nummer 32 van 1909. Nummers 5-11: eenvoudige bakstenen lijstgevels met bakstenen kordonvormende lekdrempels op de bovenverdieping en bakstenen muizentandfries. Eén uitzonderlijk voorbeeld van woning van één bouwlaag zie nummer 1 met 19de-eeuws uitzicht doch met oude 17de-eeuwse kern, rechts ervan nummer 3 met ingang aan de straatkant door een poortje dat toegang verschaft tot een klein binnenpand, gelegen tussen nummers 1 en 5, vormde oorspronkelijke het fort "De stuiver".

Nijverheid nog duidelijk aanwezig in het straatbeeld, zie wasserij (nummer 38) met bijhorende hoge schouw. Nummer 40 was een voormalige haringrokerij die voorzien was van imposante rookschouwen die beeldbepalend waren van op de Ring rond Brugge. In januari 2001 werden de rookschouwen en de restanten van de haringrokerij gesloopt. Het vrijgekomen gebied werd bebouwd met weinig vernieuwende nieuwbouw + bijhorende garages naar ontwerp van architect P. Monbaliu (Brugge). Andere voorbeelden van nieuwbouw zijn nummer 13 van 1967, nummer 36 van 1967 en nummer 34 van 1993.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 2581/1993, nummer 2035/2000.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 84/1909, nummer 85/1909, nummer 129/1909, nummer 523/1967.
  • Brugge, nu en straks, 1985, p. 7.
  • RAU J., De huisvesting van het proletariaat in het 19de-eeuwse Brugge. De Forten, in Brugs Ommeland, XXXVI, 1996, nummer 1-4, p. 52-54.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia